Vyberte stránku

Domácí cvičení pro mladé rodiče

Události posledních dvou let nás jako společnost a jednotlivce naučili mnohému. Najednou jsme byli vystaveni prozření, že ne všechny naše jistoty jsou skutečně jistoty a že jistá míra přizpůsobivosti v našich mnohdy komfortně stereotypních životech je stále na místě.

Odklonit zlé myšlenky pomáhá v těchto nelehkých časech každému něco trochu jiného. Někdo se zavře doma, usadí se do pohodlného křesla a ponoří svou mysl do fantastického příběhu vtisknutého do stran románu. Někdo protelefonuje hodiny a hodiny s přáteli a někdo se třeba vhrne na úplně novou aktivitu, kterou doposud odkládal.

Má smysl cvičit doma?

Takový byl i můj případ. Ač nerad, musím přiznat, že před pandemií se veškeré mé fyzické aktivity daly popsat jako občasné výpady drsného kardia v podobě extrémních sprintů na krátkou vzdálenost za některým z mých dětí, zvedáním břemene na mrtvý tah v podobě snahy dostat tři plné tašky nákupu do zbylého zavazadlového prostoru mezi rezervní pneumatikou a kočárkem nebo posilováním trapézového svalu při nošení dětí na krku.

Tento typ cvičení ale rozhodně není pro těla nás, křehkých rodičů, optimální, což lze bezpečně poznat podle toho, kolik zvuku z Vašeho hrdla ráno uteče v podobě hekání ve snaze opustit postel.

A jelikož děti a nákupy se rozhodně netvářily, že by se chystaly mi v budoucnu nějak ulevit a všechna fitka byla tou dobou uzavřena, nezbývalo než se snažit do alespoň trochu použitelné formy dostat doma a sám.

Domácí cvičení – co pořídit

V případě cvičení obecně platí, že nás naše těla odmění spíše za pravidelnost a komplexitu než za nárazovost a jednostrannou námahu.

Pokud tedy zvažujete domácí cvičení, je vhodné pamatovat na to, že cvičení není jen zvedání činek ve stejných sériích, ale je potřeba kombinovat silové cvičení s kardio složkou a pomalým protahováním.

Kardio

Kardio složku může v bojových podmínkách stísněné domácnosti obstarat dobře vybraný rotoped nebo domácí chodící pás. Záměrně neuvádím pás běžecký, jelikož ty lepší, které by Vám správně tlumily dopady nohou, jsou stále poměrně rozměrné a nákladné. Navíc se běhání na pásu neobejde bez hluku a vibrací, a ne každý si může dovolit v době, kdy rád běhá, působit nadměrný hluk.

Naproti tomu chodící pásy jsou dnes již poměrně skladné, některé se dají po cvičení složit a uskladnit třeba pod postel, takže nezabírají drahocennou plochu ve Vaší domácnosti.

U rotopedů jsou podstatné zejména tyto parametry:

  • nosnost konstrukce s ohledem na Vaší tělesnou stavbu,
  • ergonomie rámu, tedy variabilita jeho nastavení (sedátko i řídítka), šířka stabilizátoru zaručujících bezpečnost proti převrácení se.
  • hmotnost setrvačníku. Čím vyšší je jeho hmotnost, tím větší zátěž a plynulost pocitu z jízdy můžete využít. Obecně se dá říct, že při pravidelném používání rotopedu je vhodné mít setrvačník o hmotnosti alespoň 5,5 kg, aby pro Vás jezdění bylo stále výzvou a nezvrhlo se v pouhé kmitání nohou.
  • brzdný systém, který určuje míru odporu, který Vám rotoped klade. Elektronický systém se ovládá automaticky počítačem na rotopedu, mechanický potom ručně nejčastěji otáčením kolečka pro zátěž.

Jako vhodný tip pro ty z Vás, kteří by rádi pořídili rotoped s velmi dobrým vyvážením parametrů cena vs. výkon máme tip v podobě rotopedu Vasagle, který má vysokou variabilitu v nastavitelnosti sedátka i řídítek a jeho setrvačník má hmostnost 10 kg.

Posilování nejen pro tatínky

Když jsem hledal něco, s čím bych pomohl svým ochablým svalům, musel jsem myslet také na skutečnost, že mám pořádku milovnou ženu, která by mě rozhodně nepochválila za to, že jsem polovinu dětského pokoje zabral činkami a lavicí na benchpress.

Jak už to tak v podobných případech bývá, hledal jsem rady odborníků na internetu a jedna věta mi uvízla v paměti. „Nejlepší silové cvičení je s váhou vlastního těla.“

Majíc tuto větu na paměti jsem pořídil:

  • staré dobré činky,
  • hrazdu, kterou jsem instaloval mezi panty dveří,
  • madla na provádění kliků,

vše výše uvedené není nijak finančně náročné, je to snadno skliditelné a umožní to provádět poměrně širokou škálu cviků, kterých je plný YouTube.

Protahování – strečink

Proč je vůbec strečink důležitý a co nám přináší?

Kardio cvičení nám pomůže dohnat utíkající dítě a moc se u toho nezadýchat. Silové cvičení nám usnadní vynést ony tři plné tašky nákupu po schodech no a strečink by nám měl ulevit od pocitů, že celé naše tělo zrovna prošlo procesem ždímání.

Základem pro domácí strečink je kvalitní podložka, na které se budete cítit pohodlně a při náročnějších cvicích Vás nebude tlačit podlaha. Spousta protahovacích cviků se provádí bez nutnosti použít jakoukoliv další pomůcku, ale osobně se mi osvědčilo pořízení závěsného posilovacího systémů, což je sada popruhů, které se dají snadno instalovat například do rámu dveří, umožňující bohatou sadu cvičení ideálních na zpevnění svalstva. Ranní vstávaní pak už tolik nebolí.

A vyplatí se to?

Pořízení domácího mini-fitka se, pokud mohu mluvit z vlastní zkušenosti, rozhodně vyplatí, a to i dnes…tedy v době, kdy jsou snad již lockdowny pouhou nepříjemnou vzpomínkou.

Domácí cvičení, byť nenabízí tak vysokou variabilitu a účinnost jako soustředěné cvičení v regulérním fitku, uspoří nejen čas, ale i poměrně značnou část nákladů.

Pozitivní vliv na Vaše tělo ocení nejen děti, které unesete dále, partner, ale oceníte jej zejména Vy sami tím, jak se budete mnohem lépe cítit. Rozhodně to zkuste!