Vyberte stránku

Jak zazimovat muškáty

Bývá již takovou milou tradicí, že se mnohá z našich obydlí počátkem května zamaskují do pestré palety barev. Velkou měrou se o to zasluhují muškáty (latinsky pelargonium), které nám zpříjemňují estetiku našeho bydlení až do října, kdy je mnoho z nás vyhodí, což je škoda. Namísto každoročního kupování nových sazenic lze muškáty zazimovat a mít z nich užitek klidně i tři po sobě jdoucí sezóny.

Bez přípravy to nejde

Jako i jinde v životě, tak i zde platí, že dobrá příprava je základ a je vhodné s ní neotálet. V rámci přípravy potřebujeme omezit rostlinkám nežádoucí růst, a tak omezíme zálivku a hnojení.

Následně provedeme selekci suchých, nažloutlých a jinak nezdravě vypadajících listů, které odstraníme. Společně s nimi odstraníme také všechny květy a provedeme seříznutí výhonů, čímž dáme rostlince možnost šetřit v zimním období energii. Střih provádíme těsně nad kolénkem pro zachování původního větvení.

Posledním krokem je ošetření rostlinek postřikem proti škůdcům a plísním.

Vhodný čas pro uložení

Správně vycítit dobu vhodnou pro zazimování muškátu chce jistou míru zkušeností. Ideálně bychom měli trefit období ještě před prvními mrazíky, ale jelikož patří muškáty mezi ty odolnější, dají nám možnost se i mírně opozdit.

Vhodné místo

Při hledání vhodného místa je nezbytné pamatovat na dvě zásadní věci. Světlo a teplota. Pokud bychom muškáty uložili například do sklepa, komory nebo garáže s velmi omezeným přísunem světla, mohlo by se stát, že budou mít tendenci vytahovat výhony, což by mohlo vést k jejich úhynu.

V případě teploty se obecně doporučuje teplota mezi 6 až 12° C. V temperovaném skleníku se jim tedy moc dařit nebude, ale například mezi skly starších špaletových oken ano. Správné místo mohou představovat ještě zimní zahrady, půda, nevytápěné verandy, chodby domů apod.

Není muškát jako muškát

Jelikož se péče o jednotlivé druhy muškátů mírně liší, uvádíme ve zkratce podstatné rozdíly v přístupu k zazimování:

  • Muškáty velkokvěté (Pelargonium grandiflorum) – asi nejnáročnější na splnění podmínek zazimování. Důležité je dodržet teplotu do 10 °C a uložení v prosvětlené místnosti.
  • Muškáty převislé (Pelargonium peltatum) – tyto muškáty můžeme skladovat v teplotě mezi 8 až 12° C. Jejich dlouhé výhony zkracujeme cca o polovinu s tím, že výraznější sestřih počká do jara.
  • Muškáty vzpřímené (Pelargonium zonale) – skladování ideálně při teplotě 10 až 12° Seříznout lze klidně až z jara.

Kontrolou k dobrému výsledku

Zazimované muškáty kontrolujeme ideálně jednou týdně. Zaměřit bychom se měli nejen na potenciální škůdce, ale také choroby. Kontrolu provádíme i v případech, kdy jsme muškáty před zazimovaní chemicky ošetřili, jelikož se mohou rostlinky infikovat z přirozeného prostředí, ve kterém budou zazimovány.

Může se stát, že rostlinky během zazimování vykvetou. V takovém případě se není třeba bát vytrhání květů, rostlince tím naopak pomůžeme.

Jaro se blíží

Stejně jako jsme muškáty postupně připravili na zazimování, je vhodné je pomalu připravit i na jejich rozkvět. S příchodem března začneme postupně přihnojovat, navyšovat zálivku a můžeme se začít věnovat také zástřihu jednotlivých výhonů. Získané řízky lze zasadit a získat tak nové sazenice.

S příchodem prvních jarních paprsků nás možná přepadne chuť rostlinky vystavit venkovní teplotě, dbejme však na to, abychom je neohrozily jarními mrazíky.